فهرست مطالب

Iranian Journal of Language Teaching Research
Volume:8 Issue: 3, Oct 2020

  • تاریخ انتشار: 1399/07/30
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مینو عالمی *، زهرا کامرانی صفحات 1-24

    اگرچه در چند دهه اخیر مطالعاتی در زمینه تکیه گاه سازی در آموزش زبان دوم انجام شده است، تکیه گاه سازی در آموزش محتوا محور همچنان تحت مطالعه می باشد. این مطالعه کیفی به بررسی راهبردها و کاربردهای تکیه گاه سازی گفتمانی معلمان و پاسخ متقابل دانش آموزان زبان دوم در آموزش محتوا محور درس علوم پرداخته است. چهار معلم و 30 دانش آموز دوزبانه از طریق نمونه گیری آسان از یک مدرسه بین المللی انتخاب شدند. 24 ساعت آموزش کلاسی ضبط شد و بر اساس راهبرد تکیه گاه سازی گفتمانی (ولکی، 2006) و تکیه سازی کاربردی(وود، برونر و راس، 1976) پیاده سازی و مورد تحلیل قرار گرفته است. تحلیل محتوای قیاسی داده ها نشان داد که راهبرد تکیه گاه سازی، پل زدن و ساخت طرحواره جزء پربسامدترین کاربردهاست درحالی که زمینه سازی و توسعه فراشناخت به سختی مشاهده می شود. علاوه بر این، یافته ها نشان می دهد که کاربردهای تکیه گاه سازی ،بیشتر با هدف ارایه نمونه ایده آل و صحیح، تکیه بر هدف و کنترل انحراف از موضوع صورت میگیرد ، در حالی که تاکید بر تفاوت های اساسی به ندرت مورد استفاده قرار گرفته است. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که راهبردها و کاربردهای تکیه گاه سازی، بیشتر به جای توسعه فراشناختی، به افزایش درک مفاهیم دانش آموزان می پردازد. این یافته ها می تواند در به کارگیری انواع راهبردها و کاربردهای تکیه گاه سازی در کالس های محتوا محور استفاده شود.

  • جان کلی هال*، تیانفنگ ونگ، سو ین خور صفحات 25-40

    تحقیقات زیادی که در زمینه رشد زبان کودک، زبان شناسی عصبی و شاخه های مختلف زبان شناسی عملکردی و شناختی انجام شده است، نشان داده است که منبع اصلی رشد زبان، ورودی گفتاری است که زبان آموزان در معرض آن قرار می گیرند. علی رغم این واقعیت که برای بیشتر زبان آموزان بزرگسال زبان دوم، بیشترین میزان مواجهه با زبان دوم، ورودی آنها در کالس است، ما هنوز از کیفیت زبان شناختی ورودی کلاس زبان دوم و پیوندهای آن با توسعه زبان دوم بسیار کم می دانیم. مطالعه گزارش شده در این مقاله پاسخی نسبی به این شکاف است. با استفاده از تحقیق کلاس های زبان اول که کیفیت زبان شناختی سوالات معلم را به کیفیت زبان شناختی پاسخ دانش آموزان پیوند می دهد، بر اساس چارچوب نظری و روش مشترک تحلیل مکالمه و زبانشناسی تعاملی، مطالعه ما به بررسی طرح های زبان شناختی سوالات معلم زبان دوم و پیوندهای بین آنها و پاسخ دانشجویان زبان دوم می پردازد.

  • لورن ک. شیلدز لیسیاک، مورین پ. بوید*، جان پ. لوریو پسر، کریس وسکوئز صفحات 41-56

    در کلاسهای درس گفتن سلام - آیین دست دادن یا در آغوش کشیدن و وقت گذاشتن برای تبادل اطلاعات - می تواند ارزشهای رابطه ای "ما" بودن و تعلق خاطر داشتن را ایجاد کند. در این مقاله اینکه چطور استفاده شخصی و مداوم یک معلم کلاس دوم از درود، و کارآموزی دانش آموزان در مورد نحوه استقبال و مورد استقبال واقع شدن، منجر به ایجاد جامعه و مشارکت می شود، نکته سنجی می شود. داده ها بخشی از یک مطالعه موردی دو ساله از یک کلاس کلاس دوم در یک بافت متنوع شهری ایالات متحده است. این مطالعه تقریبا 16 هفته از اطلاعات مربوط به درود در کلاس را که از جلسات صبح (1 اعت و 39 دقیقه) جمع آوری شده بررسی می کند و سپس بر روی 5 دقیقه در طول یک روز برای بررسی دقیق کارآموزی و نقش یک مالقات کننده متمرکز می شود. تجزیه و تحلیل توضیح می دهد که چگونه درود به روش های مختلف در طول زمان استفاده می شود و اینکه چگونه با یکدیگر برای ایجاد اجتماع کلاس درس به کار برده می شوند. ما استدالل می کنیم که درود در کلاس، نشانه ای جزیی از آموزش مکالمه ای است.

  • لی لی* صفحات 57-76

    هویت معلم زبان در دهه گذشته به دلیل نقشهای مهمی که در بهبود آموزش موثر و افزایش یادگیری معلم داشته است، مورد توجه قرار گرفته است. در حالی که مطالعات زیادی برای بررسی ماهیت چند بعدی و پیچیدگی های هویت معلم ضمن خدمت انجام شده است، هنوز دانش کافی در مورد معلمان تازه کار که کمتر از سه سال در این حرفه باقی مانده اند وجود ندارد. به طور خاص، اگرچه تحقیقات زیادی رابطه معنادار بین گفتمان و هویت را مطرح کرده اند، مطالعات کمی هویت معلم را از دریچه گفتمان کالس بررسی کرده اند. این مقاله با استفاده از تجزیه و تحلیل کاربردی مکالمه برای بررسی ساختار هویت هفت معلم در بافت کالس های انگلیسی متوسطه چینی، این شکاف ها را برطرف می کند. ضبط های کالسی برای تجزیه و تحلیل دقیق لحظه به لحظه جهت کشف پیچیدگی یک معلم مبتدی در تمرین کالس بودن، انجام شد. یافته ها نشان داد که ساخت هویت - که از طریق کار تعاملی با دانش آموزان آشکار می شود - به طور کلی در مورد توسعه دانش عملی شخصی و درگیر شدن در تمرین های مربوط به زبان است. این مقاله در مورد کاربردهای تحقیق در رابطه با هویت معلم در برنامه آموزشی و آموزش معلم موثر است.

  • سدار تکین، سو گارتون صفحات 77-97

    استفاده از زبان اول در کلاسهای زبان دوم مدتهاست که در حوزه آموزش زبان انگلیسی به صحبت کنندگان زبان های دیگر بحث شده است. اگرچه حداقل کمی استفاده از زبان اول در حال حاضر به طور گسترده ای مورد حمایت قرار گرفته است، اما سوالاتی درباره آنچه استفاده قابل قبول یا موثر به نظر می رسد وجود دارد. در حالی که مطالعاتی برای بررسی این سوالات در سطوح مدارس متوسطه و آموزش عالی انجام شده است، تحقیقات در مدارس ابتدایی نسبتا نادر است. این مقاله با بررسی کاربرد زبان اول در کلاس های ابتدایی در ترکیه به این شکاف می پردازد. با استفاده از داده های مشاهده ای و مصاحبه ای با پنج معلم ابتدایی زبان انگلیسی به عنوان زبان خارج ، ما بررسی می کنیم که چه مقدار، چه زمانی، چگونه معلمان از زبان اول در کلاس های انگلیسی خود استفاده می کنند. نتایج نشان داد که علیرغم برخی نگرشهای منفی نسبت به استفاده از زبان اول، معلمان از آن در درجات مختلف و برای اهداف مختلف استفاده کردند و دالیلی عملی برای تصمیمات خود دارند. نتیجه می گیریم که زبان اول جزیی جدا نشدنی از کلاس زبان دوم است و هر معلم روش منحصر به فرد خود را برای استفاده از آن دارد.

  • محبوبه سعادت، سحر زاهد علوی* صفحات 99-120

    گر چه پیشینه تحقیق در زمینه نگارش مشترک حاکی از تاثیر مثبت آن در ارتقاء کیفیت نوشتار زبان آموزان است، مطالعات اندکی پیشرفت ویژگیهای زبانی را در این خصوص بررسی کرده اند. از این رو تحقیق حاضر، پیشرفت ابعاد همکاری در عملکرد مشترک زبان آموزان را در چهارچوب نظریه فرهنگی-اجتماعی ویگوتسکی (1978) و تئوری سیستمهای پویای تلن و اسمیت (1994)بررسی کرده است. بدین منظور، داده های لازم از دو گروه دونفره جمعآوری شد که در طول یک نیمسال هشت متن را با همکاری یکدیگر نوشتند. بررسی تعاملات این دو گروه نشان داد که پیشنهاد بیشترین فراوانی را در تعاملات دو گروه هنگام نوشتن این متنها داشت. آموزش کمترین فراوانی در گروه اول و ترجمه کمترین فراوانی را در گروه دوم داشت. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل بخشهای مرتبط به زبان در این تعاملات نشان داد که اگرچه گروه اول بیشتر از گروه دوم با یگدیگر تعامل داشتند، گروه دوم بخشهای مرتبط به زبان بیشتری استفاده کردند. علاوه بر این، از میان انواع مختلف بخشهای مرتبط به زبان (دستور، واژگان و علایم نگارشی)، واژگان بیشترین فراوانی را در نوشته های هر دو گروه داشت.

  • اندرز جوکنز صفحات 121-142

    مطالعه حاضر یک تحلیل انعکاسی پیوند شیوه گفتمان کلاسی از آموزش و یادگیری آنلاینی است که در طی بحران همه گیری کووید 19 ظاهر شده است. از طریق یک سری مطالعات موردی، ما چگونگی سازگاری معلمان با تدریس و تاملات ایجاد شده آنها را در مورد تمرین های گفتمان کلاسی و نیز تاملات آنها در مورد چگونگی سازگاری دانش آموزان با یادگیری آنلاین را بررسی می کنیم. با استفاده از فرآیند شروع، پاسخ، ارزیابی، به عنوان ابزاری برای مقایسه در بین مطالعات موردی، بحث می کنیم که چگونه معلمان تمرین های جدیدی را در دنیای آنلاین توسعه می دهند که شروع، پاسخ و ارزیابی در هر یک از روش های وارونه یا ترکیبی ظاهر می شود. هم معلمان و هم دانش آموزان، در معلمان آنلاین و زبان آموزان آنلاین شدن با این بافت جدید سازگار شده بودند.

|
  • Karim Sadeghi * Page 0
  • Zia Tajeddin, Minoo Alemi *, Zahra Kamrani Pages 1-24

    Although decades of research have documented scaffolding in second language learning, providing scaffolding in content-based instruction (CBI) has remained under-explored. This qualitative study investigated teachers’ discursive scaffolding strategies and functions and L2 students’ reciprocity to teachers’ scaffolding in science CBI. Four teachers and 30 bilingual students were selected through convenience sampling from an international school. The audiotaped recordings of 24 hours of classroom instruction were transcribed and analyzed based on discursive scaffolding strategies (Walqui, 2006) and scaffolding functions (Wood, Bruner, & Ross, 1976). The deductive content analysis of data demonstrated that the most frequent scaffolding strategies were bridging and schema building while contextualizing and developing metacognition were barely observed. Furthermore, the findings revealed that scaffolding functions were mostly aimed at providing the idealized version, recruiting pursuit of a goal, and controlling frustration, whereas marking critical discrepancy was rarely employed. It can be concluded that scaffolding strategies and functions mostly pertain to enhancing students’ comprehension rather than developing metacognition. These findings have implications for the applicability of types of scaffolding strategies and functions in CBI classrooms.

    Keywords: scaffolding functions, scaffolding strategies, content-based instruction, international students
  • Joan Hall *, Tianfang Wang, Su Knor Pages 25-40

    A great deal of research undertaken in child language development, neurolinguistics and various branches of functional and cognitive linguistics has shown that a main source of language development is the spoken input to which learners are exposed. Despite the fact that for most adult L2 learners, the greatest exposure to the L2 is the input they experience in the classroom, we still know very little of the linguistic quality of L2 classroom input and its links to L2 development. The study reported in this paper is a partial response to this gap. Drawing on research from L1 classrooms linking the linguistic quality of teacher questions to the linguistic quality of student responses and grounded in the shared theoretical and methodological framework of conversation analysis and interactional linguistics, our study examines the linguistic designs of L2 teacher questions and the links between them and the L2 student responses they engender.

    Keywords: L2 input, classroom interaction, conversation analysis, interactional linguistics
  • Lauren Shields-Lysiak, Maureen Boyd *, John Iorio Jr, Christopher Vasquez Pages 41-56

    In classrooms, the act of saying hello - the ritual of shaking hands or hugging, and taking the time to exchange information – can enact relational values of “We”-ness, of belonging. In this paper we highlight how one second grade teacher’s personalized and consistent use of greetings, and apprenticeship of students into how to greet and be greeted, functions to build community and involvement. Data are part of a two-year case study of a second-grade classroom in a diverse urban US context. This study examines approximately 16 weeks of classroom greeting data collected from Morning Meetings (10 hours, 39 minutes) and then homes in on 5 minutes across one day for a close look at the apprenticeship into, and roles of, being a greeter. Analysis explicates how greetings are used in different ways across time and how they work together to build classroom community togetherness. We argue that classroom greetings are a partial marker of dialogic pedagogy.

    Keywords: classroom greetings, morning meeting, dialogic education, elementary classrooms
  • Li Li * Pages 57-76

    Language teacher identity has received considerable attention in the past decade for its crucial roles in improving effective pedagogy and enhancing teacher learning. While a large number of studies have been conducted to investigate the multidimensional nature and complexities of in-service teacher identity, there is still insufficient knowledge regarding novice teachers who stayed in the profession for less than three years. In particular, although much research has argued the significant relationship between discourse and identity, few studies have investigated teacher identity through the lens of classroom discourse. This article addresses these gaps by drawing on applied conversation analysis to investigate the identity construction of seven teachers in the context of Chinese secondary English classes. Classroom recordings were made for detailed moment-by-moment analysis to explore the complexity of being a novice teacher in classroom practice. Findings revealed that identity construction - manifested through interactive work with students – is by and large about developing personal practical knowledge and engaging in language-related practices. The article discusses the implications of researching teacher identity for effective pedagogy and teacher education.

    Keywords: teacher identity, novice-teachers, conversation analysis, practical pedagogical knowledge, language-related identity
  • Serdar Tekin *, Sue Garton Pages 77-97

    The use of L1 in L2 classes has long been debated in the field of TESOL. Although at least some use of the L1 is now widely advocated, questions remain about what might count as acceptable or effective use. While a number of studies have been carried out in secondary and tertiary settings to investigate these questions, research in primary school settings remains relatively rare. This article addresses the gap by investigating L1 use in primary classes in Turkey. Drawing on observational and interview data with five primary EFL teachers, we investigate how much, when, how, and why teachers use L1 in their English classrooms. The results showed that, despite some negative attitudes towards L1 use, the teachers used it to different degrees and for various purposes including giving instruction, providing feedback and asking questions. The teachers also identified a number of practical reasons for their decisions, namely, students’ proficiency level, achieving target-curriculum, saving time and teaching specific language points. We conclude that L1 is an inseparable part of the L2 classroom, and each teacher has their own unique way of using it.

    Keywords: L1 use, young learners, primary English, bilingual teaching
  • Mahboubeh Saadat, Sahar Zahed Alavi * Pages 99-120

    Although the literature on collaborative writing has revealed the advantages of collaboration in improving the writing quality of learners, few studies have examined the development of the interaction qualities during collaboration. Thus, the present study tracked the development of scaffolding episodes (SEs) in the collaborative performance of two purposively selected pairs (from among eight pairs) of EFL learners within the frameworks of sociocultural theory (Vygotsky, 1978) and dynamic systems theory (Thelen & Smith, 1994). The pairs were asked to write on eight tasks during the semester. The microgenetic analysis of the pairs’ interactions in terms of SEs showed that suggesting was the most frequently used SE by Pair C and Pair D; instructing was the least frequently used SE by Pair C; translating was the least frequently used SE by Pair D. In addition, the analysis of the language related episodes (LREs) used during the scaffolding process indicated that although Pair C produced more turns than Pair D, the frequency of LREs per turn was more in the productions of Pair D. Moreover, among different types of LRE (i.e., form, lexis and mechanics), lexis was produced most frequently by both pairs.

    Keywords: pair performance, L2 writing, scaffolding episodes, language related episodes, Development
  • Andrew Jocuns *, Liping Shi, Lishi Zhang, Tingting Yin, Xiangyue Gu, Xiaorui Huang, Yang Zhang, Yumei Zhang Pages 121-142

    The present study is a reflective nexus analysis of classroom discourse practices that emerged during the Covid-19 pandemic crisis induced online teaching and learning. Nexus analysis is an action focused approach to discourse analysis that incorporates aspects of ethnography to examine that actions that make up the discourse in complex social behavior. Through a series of case studies, we examine how teachers adapted to teaching and their reflections on the classroom discourse practices that emerged and their reflections on how students adapted to online learning. Using the initiation-response-evaluation sequence (IRE) as a means of comparison across the case studies we discuss how teachers developed novel practices in the online world where the IRE emerged in either flipped or blended practices. Both teachers and students had adapted to this new context in becoming online teachers and online learners navigating new subject positions that reflect Gee’s big ‘D’ Discourse. The study also illustrates how nexus analysis can be used as a reflective analysis through an examination of the discourses in place, interaction order, and historical body(ies) that were affected by the move to online teaching during the Covid-19 pandemic.

    Keywords: Covid-19, classroom discourse, nexus analysis, case studies
  • Alireza Bonyadi * Pages 143-145
    Acknowledging the importance of learner autonomy (LA) as one of the hottest concepts in EFL contexts, the author of Autonomy, Agency, and Identity in Teaching and Learning English as a Foreign Language has endeavored to explore critically these notions within the context of recent research findings. Throughout its eight chapters, the book aims at providing EFL teachers with frameworks connecting the three notions so that they can equip themselves with a deeper “understanding of the challenges in EFL teaching and learning” (p. x). While chapters 1-6 elaborate on the different theoretical aspects of Autonomy, Agency, and Identity, chapters 7 and 8 each includes a qualitative research paper on teachers’ and learners’ identity respectively.
    Keywords: autonomy, agency, identity, teaching, foreign language
  • Teymour Rahmati * Pages 146-148
    Reflective Practice in ELT is the first book in a series entitled Reflective Practice in Language Education. As both the author of this introductory volume and the editor of the series, Farrell conceptualizes reflective practice and provides an overall image of the themes which the following books in the series are meant to discuss in-depth. The book is organized into seven chapters.
    Keywords: reflective practice, ELT
  • Karim Sadeghi * Pages 149-156
    Prof. Kramsch taught German language and literature at M.I.T. and Applied Linguistics at Cornell University before moving to UC Berkeley in 1990. She is now retired from the German Department and holds an appointment as Professor of the Graduate School. Her major publications include: Discourse Analysis and Second Language Teaching (CAL 1981); Interaction et discours dans la classe de langue (Didier 1984); Reden, Mitreden, Dazwischenreden: Managing Conversations in German (Heinle 1985); Foreign Language Research in Cross-Cultural Perspective (Benjamins 1991); Text and Context: Cross-Disciplinary Perspectives on Language Study (D.C.Heath 1992); Context and Culture in Language Teaching (OUP 1993); Language and Culture (OUP 1998); Language acquisition and language socialization – Ecological perspectives (Continuum 2002); The Multilingual Subject (OUP 2002); the Multilingual Challenge (de Gruyter 2015). Her majors awards include 1988 ACTFL Nelson Brooks Award for the teaching of culture; 1994 and 2009 MLA Kenneth Mildenberger Prizes for Outstanding Research in the study of foreign languages and literatures as well as the Distinguished Scholarship and Service Award from the AAAL. She holds honorary doctorates from the Middlebury School of Languages 1998, St. Michael’s College 2001, and the University of Waterloo 2010, as well as the Berkeley Citation or honorary doctorate from UC Berkeley 2015. What comes below is an interview with her (CK) by Karim Sadeghi (KS) on her contributions to AL.